For the last few years we have followed the annual Holy Trinity Pancake Party with a short quiz. So you supply the pancakes and we’ll supply the questions.

Pancakes

Below are 5 rounds of 10 multiple choice questions with the answers found at the very end, good luck!

Round 1 of the Pancake Week Quiz: Valentine’s day

1. Thought to attract love, what is the birthstone for February?

a) Garnet b) Ruby c)Amethyst

2. What does the name Cupid mean?

a) Cute b) Angel c) Desire

3. In which century did St Valentine live?

a) 3rd Century b) 5th Century c) 7th Century

4. Who created the first Valentine’s day box of chocolates?

a) Milton Hershey b) Richard Cadbury c) Ferrero Rocher

5. Which fruit is also known as the Love Apple?

a) Tomato b) Passion Fruit c) Strawberry

6. Cupid is often seen sitting on a what?

a) Dolphin b) Unicorn c) White Horse

7. In which country is it customary for women to give men chocolates on St Valentine’s day?

a) Germany b) Japan c) Switzerland

8. In which country is Valentine’s day known as Friends day?

a) Sweden b) Brazil c) Finland

9. What flower stands for a heart ignorant of love?

a) Black Orchid b) White Rosebud c) Purple Lily

10. What is philemaphobia a fear of?

a) Kissing b) Marriage c) Hugging

Round 2 of the Pancake Week Quiz: Pancake Day

1. The number of million eggs used in Britain on pancake day?

a) 53 b) 61 c) 27

2. What does Shrove mean?

a) To empty cupboards b) To confess c) Pancakes

3. What is the most pancakes eaten in an hour?

a) 622 b) 792 c) 1092

4. What is the height of the biggest pancake toss?

a) 1m 98cm b) 3m 64cm c) 9m 47cm

5. A ‘pancake landing’ is something you want to avoid, but what exactly is it?

a) When a boat is tossed against the coast

b) When an aeroplane lands without its wheels

c) When an angler pulls a fish from the water with too much force

6. To be called a pancake, a pancake must be made:

a) in a pan b) at least two hours before eating c) using flour and water

7. The mixture of ingredients the British use for pancakes is also used for:

a) Yorkshire pudding b) shortbread c) scones

8. “Mix a pancake,/ Stir a pancake, / Pop it in the pan. / Fry the pancake, / Toss the pancake, / Catch it if you can.” Which poet penned these lines?

a) Wendy Cope b) John Donne c) Christina Rossetti

9. To make pancakes vegan, what needs changed?

a) the flour b) the eggs and milk c) all of it

10. The picture below is a pancake depiction of who?

a) Christina Aguilera b) Joanna Lumley c) Kylie Minogue

Question 10: this picture is a pancake depiction of who?

Round 3 of the Pancake Week Quiz: Ash Wednesday

1. How does TS Eliot begin his poem Ash Wednesday?

a) Because I do not hope to turn again / Because I do not hope

b) April is the cruellest month, breeding/ Lilacs out of the dead land

c) Not with a bang, but a whimper

2. The period from Ash Wednesday to Easter Eve comprises:

a) 40 days b) 70 days c) 46 days

3. Ashes on Ash Wednesday are traditionally displayed on:

a) A cross b) A rector’s hand c) Anyone who attended the service’s head

4. Ashes are from burning leaves of which plant:

a) Bay b) Palm c) Any leaves

5. Ash Wednesday is meant to:

a) start the Church year b) burn away the old to start a fresh c) focus the Christian’s heart on repentance and prayer

6.Historically What Are You Not Allowed to Eat on Ash Wednesday?

a) meat, fish, eggs, and butter b) wine and oil c) none of the above

7. On Ash Wednesday, a priest or minister traditionally marks worshippers with ash in the shape of what?

a) An X, in imitation of the mark made over the doorposts during Passover

b) A cross, to symbolize Christ’s crucifixion and repentance

c) A triangle, to symbolize the Trinity

8. What is the earliest date Ash Wednesday can possibly occur?

a) February 4 b) January 28 c) February 14

9. How many Wednesday’s does lent have altogether?

a) 7 b) 9 c) 6

10.Since 2007 Priests have tried to be more visible taking services to public places like the underground, at traffic lights, supermarkets, outside churches etc. what is this called?

a) Drive – Thru Church b) Ashes to Go c) Church to the People

Round 4: Lent

Round 4 of the Pancake Week Quiz: Lent

1. “Lent” originates from which of these words?

a) Lex legis b) Lencten c) Linteum

2. What word is never said or sung during Lent?

a) Alleluia b) Crucifixion c) Chocolate

3. What was the original meaning of the word “Lent”?

a) to give up b) to fast c) Spring

4. During Lent the church is dressed in what colour?

a) Purple b) Green c) White

5. How many Stations of the Cross are there?

a) 12 b) 14 c) 10

6. Which day of the week is not including as a part of the forty days of Lent?

a) Sunday b) Monday c) Tuesday

7. The main reason Christians give up coffee, chocolate or Facebook during lent is:

a) Because they are bad for you b) To make space for Jesus c) To save money to donate

8. Some Catholic countries give up eating what during lent?

a) Meat b) Shellfish c) Chocolate

9. When does Lent end?

a) Easter b) Good Friday c) Good Thursday

10. Which type of meat are you allowed to consume on the Fridays during Lent?

a) Pork b) Chicken c) Fish

Round 5 of the Pancake Week Quiz: Easter week

1. On Palm Sunday, Jesus rode into Jerusalem on what?

a) A horse and cart b) The shoulders of his disciples c) A donkey

2. Maundy Thursday or Holy Thursday commemorates what?

a) Jesus trials b) The last supper c) Jesus’ execution

3. What is Good Friday?

a) The day Lent ends b) The day Jesus rose from the dead c) The day Jesus was crucified on the cross

4. What is Easter Sunday?

a) The day Jesus rose from the dead b) Jesus’ birthday c) The day Jesus was crucified

5. The day after Good Friday is called…?

a) Fat Saturday b) Easter Saturday c) Holy Saturday

6. What is the week before Easter called?

a) Advent b) Holy Week c) Eastertide

7. Celebration of Catholic Mass is typically forbidden on which of these holy days?

a) Maundy Thursday b) Holy Tuesday c) Good Friday

8. On which of these holy days would you typically find the altar either covered in black or stripped?

a) Holy Saturday b) Holy Wednesday c) Holy Tuesday

9. What event in the life of Jesus is typically associated with Holy Wednesday?

a) Judas conspiring to betray him b) His crucifixion c) The last supper with his disciples

10. What day is also known as Sabbatum Sanctum?

a) Holy Saturday b) Palm Sunday c) Maundy Thursday

The Answers

Round 1: Valentine’s day

  1. C

2. C

3. A

4. B

5. A

6. C

7. B

8. C

9. B

10. A

Round 2: Pancake Day

1. A

2. B

3. C

4. C

5. B

6. C

7. A

8. C

9. B

10. C

Round 3: Ash Wednesday

  1. A
  2. C
  3. C
  4. B
  5. C
  6. C
  7. B
  8. A
  9. A
  10. B

Round 4: Lent

1. B

2. A

3. C

4. A

5. B

6. A

7. B

8. B

9. C

10. C

Round 5: Easter week

1. C

2. B

3. C

4. A

5. C

6. B

7. C

8. A

9. A

10. A

I hope you enjoyed our Pancake Week Quiz. Join our lent study group or keep in touch with us socially though our Blether with HTD Facebook group.

Coming up …
  • 4 March 2021 10:15 am Eucharist
  • 4 March 2021 12:00 pm Dorcas Group
  • 7 March 2021 8:00 am Holy Communion

More details at this link

 

Regular services

Every Sunday

1100 Sung Eucharist

1st Sunday in month

0800 Holy Communion

Thursdays

1015 Eucharist