News

To join us live head to our YouTube channel, the service will be uploaded to this page immediately after the service and will also be available on our Facebook page to watch back at a time to suit you.

Second Sunday in Lent 28/2/2021
Order of Service following 1982 Scottish Liturgy in the Blue Book

Preparation

Welcome:     
Grace and peace to you all from God our Father
and the Lord Jesus Christ. Amen

Collect for purity:
Almighty God, to whom all hearts are open,
all desires known, and from whom no secrets are hidden:
cleanse the thoughts of our hearts
by the inspiration of your Holy Spirit,
that we may perfectly love you,
and worthily magnify your holy name;
through Christ our Lord.
Amen.

Summary of the Law:
Our Lord Jesus Christ said:
The first commandment is this:
“Hear, O Israel, the Lord God is the only Lord.
You shall love the Lord your God
with all your heart, with all your soul,
with all your mind and with all your strength.”
The second is this: “Love your neighbour as yourself.”
There is no other commandment greater than these.
Amen, Lord, have mercy

Confession and Absolution:
God is love and we are God’s children.
There is no room for fear in love.
We love because God loved us first.
Let us confess our sins in penitence and faith.
God our Father, we confess to you
and to our fellow members in the Body of Christ
that we have sinned in thought, word and deed,
and in what we have failed to do. We are truly sorry.
Forgive us our sins, and deliver us from the power of evil,
for the sake of your Son who died for us,
Jesus Christ, Our Lord
.
God, who is both power and love,
forgive us and free us from our sins,
heal and strengthen us by the Holy Spirit,
and raise us to new life in Christ our Lord.
Amen.

Kyrie:
Lord, have mercy             Lord, have mercy
Christ, have mercy          Christ, have mercy
Lord, have mercy             Lord, have mercy

Collect of the Day:
O God, you see that we lack the strength to help ourselves:
protect us both inwardly and outwardly;
that our bodies may be guarded from adversity,
and our minds may be defended
from such thoughts as assault and harm the soul;
through Jesus Christ, our Lord,
who lives and reigns with you,
in the unity of the Holy Spirit,
one God, world without end.
Amen

The Liturgy of the Word

First Reading:                Genesis 17:1-7, 15-16
After the reading:     This is the Word of the Lord. Thanks be to God

Second Reading:           Romans 4:13-25     
After the reading:     This is the Word of the Lord. Thanks be to God

Gospel:                           Mark 8:31-38
After the gospel is announced         Glory to Christ our Saviour
After the gospel is read                   Praise to Christ our Lord

Sermon

Nicene Creed:

We believe in one God, the Father, the almighty,
maker of heaven and earth, of all that is, seen and unseen.
We believe in one Lord, Jesus Christ, the only Son of God,
eternally begotten of the Father, God from God, Light from Light,
true God from true God, begotten, not made,

of one substance with the Father.
Through him all things were made.
For us and for our salvation he came down from heaven;
by the power of the Holy Spirit he became incarnate of the Virgin Mary,
and was made human.
For our sake he was crucified under Pontius Pilate;
he suffered death and was buried.
On the third day he rose again in accordance with the Scriptures;
he ascended into heaven and is seated at the right hand of the Father.
He will come again in glory to judge the living and the dead,
and his kingdom will have no end.
We believe in the Holy Spirit, the Lord, the giver of life,
who proceeds from the Father, who with the Father and the Son,
is worshipped and glorified and has spoken through the Prophets.
We believe in one holy catholic and apostolic Church.
We acknowledge one baptism for the forgiveness of sins.
We look for the resurrection of the dead,
and the life of the world to come.
Amen.

Intercessions: prayer is offered for the world and its people, for those who suffer and those in need, for the Church and its members.

The Peace:
We meet in Christ’s name.      Let us share his peace. Peace be with you

The Liturgy of the Sacrament

Offering:
Let us present our offerings to the Lord.
Yours, Lord, is the greatness, the power, the glory,
the splendour, and the majesty:
for everything in heaven and on earth is yours.
All things come from you, and of your own we give you.

Eucharistic Prayer 3 :
The Lord be with you.
And also with you.
Lift up your hearts.
We lift them to the Lord.
Let us give thanks to the Lord our God.  
It is right to give our thanks and praise.

Worship and praise belong to you, maker of light and darkness.
Your wisdom draws beauty from chaos,
brings harvest out of sorrow and leads the exiles home.
In Christ your Son enemies are reconciled,
debts forgiven and strangers made welcome.
Your spirit frees us to live as sons and daughters in our Father’s house.
We who by Christ’s power follow the way of the Cross,
sharing the joy of his obedience, now offer you our praise,
with angels and archangels and the whole company of
heaven, singing the hymn of your unending glory.
Holy, holy, holy Lord, God of power and might.
Heaven and earth are full of your glory.
Hosanna in the highest.
Blessed is he who comes in the name of the Lord.
Hosanna in the highest.
Glory and thanksgiving be to you, most loving Father,
for Christ in whom the world is reconciled.
Lifted on the cross, his suffering
and forgiveness spanned the gulf our sins had made.
Through that dark struggle death was swallowed up in victory,
that life and light may reign.
Before he was given up to suffering and death, recalling Israel’s release,
the night in which the sons of Egypt died,
your Chosen One, himself the First-Born, freely offered his life.
At supper with his disciples he took bread and offered you thanks.
He broke bread, and gave it to them saying:
“Take, eat. This is my Body: it is broken for you.”
After supper, he took the cup, he offered you thanks,
and gave it to them saying: “Drink this, all of you.
This is my Blood of the new covenant;
it is poured out for you, and for all, that sins may be forgiven.
Do this in remembrance of me.”
We now obey your Son’s command.
We recall his blessed passion and death,
his glorious resurrection and ascension;
and we look for the coming of his Kingdom.
Made one with him, we offer you these gifts
and with them ourselves,
a single, holy, living sacrifice.
Hear us, most merciful Father, and send your Holy Spirit upon us
and upon this bread and this wine,
that, overshadowed by the Spirit’s life-giving power,
they may be the Body and Blood of your Son,
and we may be kindled with the fire of your love
and renewed for the service of your Kingdom.
Help us, who are baptised into the fellowship of Christ’s Body
to live and work to your praise and glory;
may we grow together in unity and love
until at last, in your new creation, we enter into our heritage
in the company of the Virgin Mary, the apostles and prophets,
and all our brothers and sisters living and departed.
Through Jesus Christ our Lord, with whom, and in whom,
in the unity of the Holy Spirit, all honour and glory be to you,
Lord of all ages, world without end.
Amen

Breaking of the Bread:
The living bread is broken for the life of the world.
Lord, unite us in this sign

The Lord’s Prayer:
As our saviour has taught us, so we pray:
Our Father in heaven, hallowed be your name,
your kingdom come, your will be done,
on earth as in heaven.
Give us today our daily bread.
Forgive us our sins as we forgive those who sin against us.
Do not bring us to the time of trial but deliver us from evil.
For the kingdom, the power and the glory are yours,
now and for ever. Amen

Communion Song:
Lamb of God, you take away the sins of the world: have mercy on us.
Lamb of God, you take away the sins of the world: have mercy on us.
Lamb of God, you take away the sins of the world: grant us peace

or

Jesus, Lamb of God: have mercy on us.
Jesus, bearer of our sins: have mercy on us.
Jesus, redeemer of the world:  give us your peace.

Thanksgiving and sending out:
We give thanks to you Lord, for you are gracious.
And your mercy endures for ever.

Post Communion Prayer:
Creator of heaven and earth, we thank you for these holy mysteries, which bring us now a share in the life to come, through Jesus Christ our Lord. Amen

The Blessing:
Christ give you grace to grow in holiness, to deny yourselves, take up your cross, and follow him; and the blessing of God almighty, the Father, the Son and the Holy Spirit, be among you and remain with you always. Amen

Dismissal:
Go in peace to love and serve the Lord  
In the name of Christ. Amen.

Remember to grab a Cuppa and join us live after the service for a Blether on our Blether page.

Thank you for joining us at Holy Trinity, you can connect with us online via our contact us page or through our Facebook page. If you want more head to our Blether with HTD Facebook group, check out other services on our YouTube channel or follow us on Instagram.

For the last few years we have followed the annual Holy Trinity Pancake Party with a short quiz. So you supply the pancakes and we’ll supply the questions.

Pancakes

Below are 5 rounds of 10 multiple choice questions with the answers found at the very end, good luck!

Round 1 of the Pancake Week Quiz: Valentine’s day

1. Thought to attract love, what is the birthstone for February?

a) Garnet b) Ruby c)Amethyst

2. What does the name Cupid mean?

a) Cute b) Angel c) Desire

3. In which century did St Valentine live?

a) 3rd Century b) 5th Century c) 7th Century

4. Who created the first Valentine’s day box of chocolates?

a) Milton Hershey b) Richard Cadbury c) Ferrero Rocher

5. Which fruit is also known as the Love Apple?

a) Tomato b) Passion Fruit c) Strawberry

6. Cupid is often seen sitting on a what?

a) Dolphin b) Unicorn c) White Horse

7. In which country is it customary for women to give men chocolates on St Valentine’s day?

a) Germany b) Japan c) Switzerland

8. In which country is Valentine’s day known as Friends day?

a) Sweden b) Brazil c) Finland

9. What flower stands for a heart ignorant of love?

a) Black Orchid b) White Rosebud c) Purple Lily

10. What is philemaphobia a fear of?

a) Kissing b) Marriage c) Hugging

Round 2 of the Pancake Week Quiz: Pancake Day

1. The number of million eggs used in Britain on pancake day?

a) 53 b) 61 c) 27

2. What does Shrove mean?

a) To empty cupboards b) To confess c) Pancakes

3. What is the most pancakes eaten in an hour?

a) 622 b) 792 c) 1092

4. What is the height of the biggest pancake toss?

a) 1m 98cm b) 3m 64cm c) 9m 47cm

5. A ‘pancake landing’ is something you want to avoid, but what exactly is it?

a) When a boat is tossed against the coast

b) When an aeroplane lands without its wheels

c) When an angler pulls a fish from the water with too much force

6. To be called a pancake, a pancake must be made:

a) in a pan b) at least two hours before eating c) using flour and water

7. The mixture of ingredients the British use for pancakes is also used for:

a) Yorkshire pudding b) shortbread c) scones

8. “Mix a pancake,/ Stir a pancake, / Pop it in the pan. / Fry the pancake, / Toss the pancake, / Catch it if you can.” Which poet penned these lines?

a) Wendy Cope b) John Donne c) Christina Rossetti

9. To make pancakes vegan, what needs changed?

a) the flour b) the eggs and milk c) all of it

10. The picture below is a pancake depiction of who?

a) Christina Aguilera b) Joanna Lumley c) Kylie Minogue

Question 10: this picture is a pancake depiction of who?

Round 3 of the Pancake Week Quiz: Ash Wednesday

1. How does TS Eliot begin his poem Ash Wednesday?

a) Because I do not hope to turn again / Because I do not hope

b) April is the cruellest month, breeding/ Lilacs out of the dead land

c) Not with a bang, but a whimper

2. The period from Ash Wednesday to Easter Eve comprises:

a) 40 days b) 70 days c) 46 days

3. Ashes on Ash Wednesday are traditionally displayed on:

a) A cross b) A rector’s hand c) Anyone who attended the service’s head

4. Ashes are from burning leaves of which plant:

a) Bay b) Palm c) Any leaves

5. Ash Wednesday is meant to:

a) start the Church year b) burn away the old to start a fresh c) focus the Christian’s heart on repentance and prayer

6.Historically What Are You Not Allowed to Eat on Ash Wednesday?

a) meat, fish, eggs, and butter b) wine and oil c) none of the above

7. On Ash Wednesday, a priest or minister traditionally marks worshippers with ash in the shape of what?

a) An X, in imitation of the mark made over the doorposts during Passover

b) A cross, to symbolize Christ’s crucifixion and repentance

c) A triangle, to symbolize the Trinity

8. What is the earliest date Ash Wednesday can possibly occur?

a) February 4 b) January 28 c) February 14

9. How many Wednesday’s does lent have altogether?

a) 7 b) 9 c) 6

10.Since 2007 Priests have tried to be more visible taking services to public places like the underground, at traffic lights, supermarkets, outside churches etc. what is this called?

a) Drive – Thru Church b) Ashes to Go c) Church to the People

Round 4: Lent

Round 4 of the Pancake Week Quiz: Lent

1. “Lent” originates from which of these words?

a) Lex legis b) Lencten c) Linteum

2. What word is never said or sung during Lent?

a) Alleluia b) Crucifixion c) Chocolate

3. What was the original meaning of the word “Lent”?

a) to give up b) to fast c) Spring

4. During Lent the church is dressed in what colour?

a) Purple b) Green c) White

5. How many Stations of the Cross are there?

a) 12 b) 14 c) 10

6. Which day of the week is not including as a part of the forty days of Lent?

a) Sunday b) Monday c) Tuesday

7. The main reason Christians give up coffee, chocolate or Facebook during lent is:

a) Because they are bad for you b) To make space for Jesus c) To save money to donate

8. Some Catholic countries give up eating what during lent?

a) Meat b) Shellfish c) Chocolate

9. When does Lent end?

a) Easter b) Good Friday c) Good Thursday

10. Which type of meat are you allowed to consume on the Fridays during Lent?

a) Pork b) Chicken c) Fish

Round 5 of the Pancake Week Quiz: Easter week

1. On Palm Sunday, Jesus rode into Jerusalem on what?

a) A horse and cart b) The shoulders of his disciples c) A donkey

2. Maundy Thursday or Holy Thursday commemorates what?

a) Jesus trials b) The last supper c) Jesus’ execution

3. What is Good Friday?

a) The day Lent ends b) The day Jesus rose from the dead c) The day Jesus was crucified on the cross

4. What is Easter Sunday?

a) The day Jesus rose from the dead b) Jesus’ birthday c) The day Jesus was crucified

5. The day after Good Friday is called…?

a) Fat Saturday b) Easter Saturday c) Holy Saturday

6. What is the week before Easter called?

a) Advent b) Holy Week c) Eastertide

7. Celebration of Catholic Mass is typically forbidden on which of these holy days?

a) Maundy Thursday b) Holy Tuesday c) Good Friday

8. On which of these holy days would you typically find the altar either covered in black or stripped?

a) Holy Saturday b) Holy Wednesday c) Holy Tuesday

9. What event in the life of Jesus is typically associated with Holy Wednesday?

a) Judas conspiring to betray him b) His crucifixion c) The last supper with his disciples

10. What day is also known as Sabbatum Sanctum?

a) Holy Saturday b) Palm Sunday c) Maundy Thursday

The Answers

Round 1: Valentine’s day

  1. C

2. C

3. A

4. B

5. A

6. C

7. B

8. C

9. B

10. A

Round 2: Pancake Day

1. A

2. B

3. C

4. C

5. B

6. C

7. A

8. C

9. B

10. C

Round 3: Ash Wednesday

  1. A
  2. C
  3. C
  4. B
  5. C
  6. C
  7. B
  8. A
  9. A
  10. B

Round 4: Lent

1. B

2. A

3. C

4. A

5. B

6. A

7. B

8. B

9. C

10. C

Round 5: Easter week

1. C

2. B

3. C

4. A

5. C

6. B

7. C

8. A

9. A

10. A

I hope you enjoyed our Pancake Week Quiz. Join our lent study group or keep in touch with us socially though our Blether with HTD Facebook group.

To join us live head to our YouTube channel, the service will be uploaded to this page immediately after the service and will also be available on our Facebook page to watch back at a time to suit you.

First Sunday in Lent 21/2/2021
Order of Service following 1982 Scottish Liturgy in the Blue Book

Preparation

Welcome:    
Grace and peace to you all from God our Father
and the Lord Jesus Christ. Amen

Collect for purity:
Almighty God, to whom all hearts are open,
all desires known, and from whom no secrets are hidden:
cleanse the thoughts of our hearts
by the inspiration of your Holy Spirit,
that we may perfectly love you,
and worthily magnify your holy name;
through Christ our Lord.
Amen.

Summary of the Law:
Our Lord Jesus Christ said:
The first commandment is this:
“Hear, O Israel, the Lord God is the only Lord.
You shall love the Lord your God
with all your heart, with all your soul,
with all your mind and with all your strength.”
The second is this: “Love your neighbour as yourself.”
There is no other commandment greater than these.
Amen, Lord, have mercy

Confession and Absolution:
God is love and we are God’s children.
There is no room for fear in love.
We love because God loved us first.
Let us confess our sins in penitence and faith.
God our Father, we confess to you
and to our fellow members in the Body of Christ
that we have sinned in thought, word and deed,
and in what we have failed to do. We are truly sorry.
Forgive us our sins, and deliver us from the power of evil,
for the sake of your Son who died for us,
Jesus Christ, Our Lord
.
God, who is both power and love,
forgive us and free us from our sins,
heal and strengthen us by the Holy Spirit,
and raise us to new life in Christ our Lord.
Amen.

Kyrie:
Lord, have mercy             Lord, have mercy
Christ, have mercy          Christ, have mercy
Lord, have mercy             Lord, have mercy

Collect of the Day:
Almighty God, whose Son fasted forty days in the wilderness,
and was tempted as we are, yet did not sin:
give us grace to discipline ourselves in submission to your Spirit,
that, as you know our weakness, so we may know your power to save;
through the same Jesus Christ, our Lord, who lives and reigns with you,
in the unity of the Holy Spirit, one God, world without end.
Amen

The Liturgy of the Word

First Reading:                Genesis 9:8-17
After the reading:     This is the Word of the Lord. Thanks be to God

Second Reading:           1 Peter 3:18-22   
After the reading:     This is the Word of the Lord. Thanks be to God

Gospel:                           Mark 1:9-15
After the gospel is announced         Glory to Christ our Saviour
After the gospel is read                   Praise to Christ our Lord

Sermon

Nicene Creed:~
We believe in one God, the Father, the almighty, maker of heaven and earth, of all that is, seen and unseen. We believe in one Lord, Jesus Christ, the only Son of God, eternally begotten of the Father, God from God, Light from Light, true God from true God, begotten, not made, of one substance with the Father. Through him all things were made.
For us and for our salvation he came down from heaven; by the power of the Holy Spirit he became incarnate of the Virgin Mary, and was made human. For our sake he was crucified under Pontius Pilate;
he suffered death and was buried. On the third day he rose again
in accordance with the Scriptures; he ascended into heaven
and is seated at the right hand of the Father.
He will come again in glory to judge the living and the dead,
and his kingdom will have no end.
We believe in the Holy Spirit, the Lord, the giver of life, who proceeds from the Father, who with the Father and the Son, is worshipped and glorified and has spoken through the Prophets.
We believe in one holy catholic and apostolic Church.
We acknowledge one baptism for the forgiveness of sins.
We look for the resurrection of the dead,
and the life of the world to come.
Amen.

Intercessions: prayer is offered for the world and its people, for those who suffer and those in need, for the Church and its members.

The Peace:
We meet in Christ’s name.      Let us share his peace. Peace be with you

The Liturgy of the Sacrament

Offering:
Let us present our offerings to the Lord.
Yours, Lord, is the greatness, the power, the glory,
the splendour, and the majesty:
for everything in heaven and on earth is yours.
All things come from you, and of your own we give you.

Eucharistic Prayer 3 :
The Lord be with you.
And also with you.
Lift up your hearts.
We lift them to the Lord.
Let us give thanks to the Lord our God.  
It is right to give our thanks and praise.

Worship and praise belong to you, maker of light and darkness.
Your wisdom draws beauty from chaos,
brings harvest out of sorrow and leads the exiles home.
In Christ your Son enemies are reconciled,
debts forgiven and strangers made welcome.
Your spirit frees us to live as sons and daughters in our Father’s house.
We who by Christ’s power follow the way of the Cross,
sharing the joy of his obedience, now offer you our praise,
with angels and archangels and the whole company of
heaven, singing the hymn of your unending glory.
Holy, holy, holy Lord, God of power and might.
Heaven and earth are full of your glory. Hosanna in the highest.
Blessed is he who comes in the name of the Lord.
Hosanna in the highest.
Glory and thanksgiving be to you, most loving Father,
for Christ in whom the world is reconciled.
Lifted on the cross, his suffering
and forgiveness spanned the gulf our sins had made.
Through that dark struggle death was swallowed up in victory,
that life and light may reign.
Before he was given up to suffering and death, recalling Israel’s release,
the night in which the sons of Egypt died, your Chosen One, himself the First-Born, freely offered his life.
At supper with his disciples he took bread and offered you thanks.
He broke bread, and gave it to them saying:
“Take, eat. This is my Body: it is broken for you.”
After supper, he took the cup, he offered you thanks,
and gave it to them saying: “Drink this, all of you.
This is my Blood of the new covenant; it is poured out for you, and for all,
that sins may be forgiven. Do this in remembrance of me.”
We now obey your Son’s command.
We recall his blessed passion and death,
his glorious resurrection and ascension;
and we look for the coming of his Kingdom.
Made one with him, we offer you these gifts
and with them ourselves, a single, holy, living sacrifice.
Hear us, most merciful Father, and send your Holy Spirit upon us
and upon this bread and this wine, that, overshadowed by the Spirit’s
life-giving power, they may be the Body and Blood of your Son,
and we may be kindled with the fire of your love
and renewed for the service of your Kingdom.
Help us, who are baptised into the fellowship of Christ’s Body
to live and work to your praise and glory; may we grow together in unity and love until at last, in your new creation, we enter into our heritage in the company of the Virgin Mary, the apostles and prophets, and all our brothers and sisters living and departed.
Through Jesus Christ our Lord, with whom, and in whom,
in the unity of the Holy Spirit, all honour and glory be to you,
Lord of all ages, world without end.
Amen

Breaking of the Bread:
The living bread is broken for the life of the world.
Lord, unite us in this sign

The Lord’s Prayer:
As our saviour has taught us, so we pray:
Our Father in heaven, hallowed be your name,
your kingdom come, your will be done, on earth as in heaven.
Give us today our daily bread.
Forgive us our sins as we forgive those who sin against us.
Do not bring us to the time of trial but deliver us from evil.
For the kingdom, the power and the glory are yours,
now and for ever. Amen

Communion Song:
Lamb of God, you take away the sins of the world: have mercy on us.
Lamb of God, you take away the sins of the world: have mercy on us.
Lamb of God, you take away the sins of the world: grant us peace

or

Jesus, Lamb of God:                       have mercy on us.
Jesus, bearer of our sins:         have mercy on us.
Jesus, redeemer of the world:         give us your peace.

Thanksgiving and sending out:
We give thanks to you Lord, for you are gracious.
And your mercy endures for ever.


Post Communion Prayer:
Faithful God, in this holy bread you increase our faith and hope and love. Lead us in the path of Christ who is your Word of life. We ask this in his name. Amen

The Blessing:
Christ give you grace to grow in holiness, to deny yourselves, take up your cross, and follow him; and the blessing of God almighty, the Father, the Son and the Holy Spirit, be among you and remain with you always. Amen

Dismissal:
Go in peace to love and serve the Lord  
In the name of Christ. Amen.

Remember to grab a Cuppa and join us live after the service for a Blether on our Blether page.

Thank you for joining us at Holy Trinity, you can connect with us online via our contact us page or through our Facebook page. If you want more head to our Blether with HTD Facebook group, check out other services on our YouTube channel or follow us on Instagram.

1 2 3 80
Coming up …
  • 7 March 2021 8:00 am Holy Communion
  • 7 March 2021 11:00 am Sung Eucharist
  • 7 March 2021 12:15 pm Choir

More details at this link

 

Regular services

Every Sunday

1100 Sung Eucharist

1st Sunday in month

0800 Holy Communion

Thursdays

1015 Eucharist